Instagram tävlingar

Jag fick en fråga från en tittare om jag skulle kunna göra en video om tävlingar på sociala medier — mao vad man ska tänka på och, vad man kan få ut av en tävling.
Så häng, för i den här videon så ger jag dig tips och råd om vad du bör tänka på, fallgropar som du vill undvika, och exempel som får igång din kreativitet.

 

Hej Tone här.

 

Om du inte vill missa några av mina videor, prenumerera på min kanal, och säg gärna hej i sociala medier!! 🙂
Att köra en tävling är ett smart sätt att bygga en relation och nå ut till dina kunder och följare, nå ut till och få nya följare, få människor på din e-postlista — själva guldgruvan i din verksamhet, och involverar dem i ditt varumärke.
Statistiskt sätt visar det sig att Instagram konton som håller tävlingar växer — i form av nya följare — 70% snabbare än konton som inte håller tävlingar.
— De uppnår mer engagemang. Inlägg som har ett tävlings-moment uppnår i snitt 64x flera kommentarer och 3,5x flera «gillar» jämfört med ett vanligt inlägg.
— Och av inlägg som uppnått 1.000 kommentarer eller mer, var 91% av dessa tävlings-inlägg.

 

Men, vad ska du tänka på för att lyckas med en tävling?

 

Här är 5 tips innan du drar igång en tävling!

 

1. Vad är syftet med tävlingen?
Vad vill du uppnå? Är det att få flera människor på din e-postlista, att få flera följare på Instagram och i sociala medier, eller att helt enkelt involvera människor i ditt varumärke för att bygga en starkare relation och mer lojala kunder?
Människor älskar tävlingar, människor gillar att vara del av en gemenskap — det är väl därför Facebook fungerar så bra, och väldigt många människor älskar möjligheten att få visa fram något de själva skapat — som igen handlar om uppmärksamhet och vårt behov av att synas.
Här är ett exempel på hur Starbucks har tagit hänsyn till allt detta och kört en tävling som skapar engagemang, bygger en starkare relation med varumärket, flera lojala kunder och som också tillfredsställer människors kreative sidor och önskan att synas.
Varje år, i 20 år, har Starbucks serverad kaffe och te i röda koppar till julen. Och i fjol, efter att ha sett hur många kunder som har dekorerad deras vita koppar, körde Starbucks en tävling där kunderna kunde hämta en röd kopp, göra sitt eget design och dela sitt mästerverk på Instagram med hashtaggen #RedCupArt.
Och för att du ska få ett intryck av hur lyckad kampanjen var — På bara de första två dagarna efter lansering av kampanjen laddades ett foto till Instagram var 14: e sekund, och med totalt över 40.000 bilder av Starbucks koppar med olika design kan man tryggt säga att kampanjen var en stor hit.
Starbucks valde sen ut 13 design från 6 länder som trycktes på deras röda koppar inför julen, där människor från hela världen fick serverad kaffe och te i koppar designade av deras kunder.
Kreativt, och ett fantastiskt sätt att engagera kunder, stärka varumärket och relation med sina kunder.
Hur roligt skulle de inte vara att se människor gå runt i gatorna i Shanghai, New York och London med en Starbuck kopp med DIN design???
Och hur roligt tycker inte de flesta tjejer och kvinnor det är att få gå på en modevisning?
Valerie Aflalo — som är en grym svensk designer med sitt egna klädmärke Valerie — höll nyligen en Instagram-tävling där tävlingsbidraget var att skriva några rader på hennes blogg. Priset var en biljett för två personer till visningen av hennes senaste kollektion. —Ett bra sätt att engagera sina följare, bygga en starkare relation, och se till att människor fortsätter att följa henne båda på Instagram och bloggen.
Är syftet med tävlingen att få människor på din e-postlista kan du göra som Cactus Club Cafe — be människor att vara med i din tävling genom att registrera sig för ditt nyhetsbrev.

 

2. Välj en hashtag
På samma sätt som Starbucks sin #RedCupArt hashtag, välj en hashtag för din tävling som gör det enkelt för dig att följa alla tävlingsbidragen.
Glöm inte att kolla så att ingen annan använt samma hashtag!

 

3. Välj ett pris som är relaterad till ditt varumärke.
Vi har alla sett företag ge bort saker som iPads och resor till Mexiko. Det kan fungera bra för stora varumärken som vill skapa uppmärksamhet och se till att vara top-of-mind hos människor, men det fungerar dåligt om du är ett litet företag som vill använda tävlingsmomentet till att få flera följare, flera människor på din e-postlista och öka försäljningen. Var därför noga med att välja ett pris som är relaterad till ditt varumärke för att se till att alla som deltar i tävlingen är intresserad av de produkter eller tjänster som du erbjuder.

 

4. Glöm inte reglerna
Glöm inte att skriva ner vad som gäller i tävlingen. Hur tävligen fungerar, vem som kan delta, när tävlingen avslutas och hur vinnaren informeras.
Tävlingsreglerna får gärna ligga på en extern sida som din hemsida eller din Facebooksida, men en länk dit, för att inte texten i själva Instagram-inlägget ska bli alldeles för långt.

 

5. Glöm inte att annonsera vem som vann
Glöm för all del inte att annonsera vem som vann tävligen! Om du körde en tävling där människor skickade in bilder med en hashtag, publicera bilden på din Instagram-konto och andra sociala medier tillsammans med namn så att dina följare SER att det faktiskt var någon som vann tävlingen.
Här bör du kolla med den som vann om det är ok att använda båda för- och efternamn, eller om du bara ska skriva förnamn på den som vann.

 

DISCLAIMER — se till att du följer ditt lands lagar, eftersom det kan skilja från land till land vad som är tillåtet och inte.
I Sverige, till exempel, är lotteri förbjudet utan tillstånd. Vad som är lotteri definieras enligt Lotteri Inspektionen som «ett arrangemang som avgörs med slumpens hjälp». Det betyder att aktiviteter där du uppmanar dina följare att «gilla» eller «dela» något med sina vänner, där man kan vinna pengar, biljetter eller varor, och där vinnaren avgörs med slumpens hjälp bland de som «gillat» och «delat», är olagliga enligt Lotterilagen.
Däremot, om du kör en tävling som innehåller ett prestationsmoment — till exempel genom en bedömning av någons förslag till en slogan eller att deltagarna ska svara på kunskapsfrågor eller liknande, är det normalt sett inte fråga om ett lotteri.

 

Så, var kreativ och brainstorma idéer till tävlingar — där du skapar engagemang och en relation med dina följare, utan att bryta mot reglerna.
Med det, tack så jättemycket för att du tittade!

 

Om du gillade videon, blir jag – som alltid – jätteglad om du ger den en tummen upp, om du delar den i sociala medier, och om du prenumererar på min YouTube-kanal.

 

Och avslutningsvis — har du testat att köra tävlingar på Instagram och vilka resultat fick du? Berätta gärna i kommentarsfälten nedanför.
Som sagt — tack så mycket för att du tittade. Vi ses i en annan video!

 

=======================================
Om du vill lära hur du kan bygga ditt varumärke, attrahera flera kunder och sälja mer MED VIDEO, KLICKA HÄR så får du ett mejl och en inbjudan när jag kör nästa gratis webbinar Sälj med Video. 🎥🎥🎥

=======================================
 
🙌🏻 Prenumerera
 
—————————————
 
// LADDA NER
🏆«Hur du hittar nya kunder med Google — Steg-för-steg» |
https://tonebekkestad.com/hitta-nya-kunder-med-google
🏆 «Hur du rankar på YouTube» | https://tonebekkestad.com/youtubeseo
🎥 «Din perfekta marknadsföringsvideo» | https://tonebekkestad.com/marknadsforingsvideo
📸 «Videoutrustning – tips och råd» | https://tonebekkestad.com/videoutrustning
 
—————————————
 
// FÖLJ
Facebook | https://www.facebook.com/ToneBekkestad/
Instagram | https://www.instagram.com/ToneBekkestad/
Twitter | https://twitter.com/ToneBekkestad
LinkedIn | https://www.linkedin.com/in/tonebekkestad
YouTubehttps://www.youtube.com/ToneBekkestad
🎥 Videon redigerades med Screenflow på Mac.
🎥🎥 Klicka HÄR för att prenumerera på flera VIDEOR 🎥🎥
=======================================